Putera kaya berhati mulia

Oleh Ziauddin Sharuddin


HOTEL Savoy di London adalah antara hartanah milik Putera Alwaleed.

JUTAWAN Arab Saudi, Putera Alwaleed bin Talal, menarik tumpuan dunia apabila muncul sebagai pembeli persendirian pertama superjumbo A380, pesawat penumpang terbesar dunia.

Sebagai orang Arab terkaya dan ke-13 di dunia dengan kekayaan dianggarkan kira-kira AS$20.3 bilion (RM71 bilion) membeli kapal terbang versi VIP A380 yang sekurang-kurangnya berharga AS$300 juta (RM1.02 bilion) tidak menjadi masalah besar kepadanya.

Alwaleed memulakan perniagaannya pada 1979 selepas menamatkan pengajian pentadbiran perniagaan di Kolej Menlo, California, Amerika Syarikat.

Walaupun dari keluarga diraja Arab Saudi yang kaya, beliau terpaksa meminjam AS$30,000 (RM100,572) daripada ayahnya dan menggadai rumahnya bernilai AS$300,000 (RM1.05 juta) sebagai modal memulakan perniagaan.

Antara tindakan awalnya ialah melabur dalam industri perbankan di Arab Saudi pada 1980-an yang ketika berada di bawah nilai sebenar.

Bagaimanapun, tindakan yang mendapat perhatian masyarakat perniagaan antarabangsa ialah apabila membeli sejumlah besar saham Citicorp pada 1990-an yang ketika itu menghadapi masalah kewangan dengan pelaburan permulaan kira-kira AS$550 juta (RM1.8 bilion).

 

PUTERA Alwaleed turun dari pesawat VIP A380 yang dimilikinya.

Ini diikuti pelaburan besar dalam deretan syarikat terkemuka dunia, terutama yang berkaitan teknologi dan media seperti AOL, Apple Inc., Worldcom, Motorola dan News Corporation Ltd.

Dalam bidang hartanah, putera Arab Saudi ini membeli saham dalam rangkaian hotel terkemuka seperti Four Seasons Hotel dan Plaza Hotel di New York, tetapi sebahagian pegangan itu dijual pada 2004.

Beliau juga membuat pelaburan dalam Hotel Savoy London dan Hotel Monte Carlo Grand Monaco dan kini mempunyai 17 peratus saham dalam Euro Disney SCA, yang menguruskan Disneyland Resort Paris.

Tahun ini, Alwaleed dipercaya mengadakan perbincangan dengan pengasas Planet Hollywood, Robert Earl, untuk menguasai kelab Liga Perdana Inggeris, Everton.

Selain kekayaan dan kejayaan dunia perniagaannya, beliau terkenal dengan aktiviti kebajikannya apabila menderma kira-kira AS$100 juta (RM335 juta) setahun, terutama di Timur Tengah, Asia dan Afrika.

Selain itu, antara minatnya ialah dalam bidang akademik, terutama untuk menjalin hubungan erat antara masyarakat Islam dan Barat.

Pada 2005, beliau menderma kepada Universiti Harvard dan Georgetown dengan setiap universiti menerima AS$20 juta (RM67 juta).

Sebagai penghormatan, Universiti Georgetown menubuhkan Pusat Kefahaman Islam-Kristian Putera Alwaleed. Tahun lalu, Universiti Cornell menerima AS10 juta (RM33.5 juta) untuk menubuhkan Institut PerubatanBio Berkomputer.

Apabila Kashmir dilanda gempa bumi pada 2005, Alwaleed tidak teragak-agak menderma AS$5.3 (RM17.7 juta) juta dalam bentuk makanan dan wang tunai bagi membantu mangsa dan kerja kerja pemulihan di kawasan terjejas.

Bagaimanapun, ada derma yang ditolak. Berikutan kejadian 11 September 2001, Alwaleed menawarkan AS$10 juta (33.5 juta), tetapi ditolak oleh Datuk Bandar New York, Rudy Guliani, berikutan kenyataannya bahawa serangan itu menandakan Amerika Syarikat perlu mengkaji semula dasar negara itu di Timur Tengah dan bersikap lebih adil terhadap rakyat Palestin.

Suatu perkara menarik mengenai Alwaleed ialah minatnya terhadap kenderaan seperti kapal terbang dan kapal layar mewah.

Antara koleksinya ialah Kingdom 5KR, sebuah kapal layar yang asalnya adalah milik jutawan Arab Saudi, Adnan Khashoggi bernama Nabila. Kapal layar ini kemudian dibeli jutawan hartanah, Donald Trump dan Alwaleed memilikinya apabila Trump muflis.

Pemilikan terbarunya, VIP A380 tidak menghairankan kerana sebelum ini, dia sudah memiliki Boeing 747-400 sebagai pesawat peribadi.

Oleh itu jangan terkejut pada masa depan, Alwaleed mungkin sekali lagi mencatat sejarah sebagai antara pemilik pertama apabila ada syarikat pembuat kapal terbang mengeluarkan model lebih besar dan hebat.

FAKTA

Putera Alwaleed bin Talal

 • Dilahirkan pada 7 Mac 1955.
 • Bapanya, Putera Talal adalah anak kepada pengasas Arab Saudi, Raja Abdul Aziz Al Saud, manakala ibunya ialah Puteri Mona El-Solh, anak perempuan kepada Perdana Menteri pertama dalam sejarah moden Lebanon, Riad El-Solh,
 • Mendapat pendidikan tinggi dalam bidang pentadbiran perniagaan di Kolej Menlo, California pada 1979 dan sarjana sains sosial dari Universiti Syracuse, Amerika Syarikat pada 1985.
 • Memulakan perniagaan dengan meminjam RM100,572 daripada ayahnya dan RM1.05 juta dengan menggadai rumahnya.
 • Bijak dalam perniagaan dengan tumpuan dalam bidang hartanah, media dan teknologi. Nilai kekayaan dianggarkan RM71 bilion.
 • Pernah berura-ura untuk mengambil alih kelab Liga Perdana Inggeris, Everton.
 • Pemurah kerana suka menderma, terutama kepada universiti serta meminati kapal layar mewah dan kapal terbang.

 • Advertisements
  This entry was posted in Dimensi. Bookmark the permalink.

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s